Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Alimentatie een nog duurder grapje?

Geplaatst op: 18-10-2019, 13:22:05

Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming) heeft gereageerd op kritische vragen over de gevolgen van het verlagen van het belastingvoordeel voor aftrek van alimentatie. Met ingang van 2020 kan partneralimentatie namelijk nog afgetrokken worden tegen maximaal 46%, net als hypotheekrente. In de jaren daarna zal het belastingvoordeel verder worden afgebouwd naar 37%.

De vrees bestaat dat ex-partners die partneralimentatie moeten betalen daardoor zullen eisen dat de te betalen alimentatie lager wordt vastgesteld. Degene die alimentatie ontvangt krijgt dan minder, maar kan mogelijk wel meer toeslagen krijgen of extra uitkering waardoor er vooral geld wordt rondgepompt. Bovendien zal dit waarschijnlijk leiden tot extra rechtszaken. 
Zie ook ons eerdere bericht daarover. Volgens de minister heeft circa 28% van de alimentatiegerechtigden last van de aftrekbeperking. De rest valt niet in het hoogste tarief. Ervaringen uit het verleden leren dat er herzieningsverzoeken te verwachten zijn, aldus de minister, maar dat die  voor een groot deel zonder tussenkomst van een rechter afgedaan worden.
Als de alimentatie door de lagere draagkracht van de alimentatiebetaler wordt verlaagd, dan gaat het om een verlaging van € 1.240 per € 10.000 alimentatie. Deels wordt dat bij de alimentatieontvanger gecompenseerd door extra heffingskortingen en toeslagen. Netto betekent deze verlaging van de partneralimentatie volgens de rekenvoorbeelden uit de brief voor de alimentatieontvanger (rekening houdend met extra heffingskorting en toeslagen) een verlaging van € 143 tot € 780.
Het kabinet heeft bij het berekenen van de opbrengst van de aftrekbeperking geen rekening gehouden met het feit dat een deel van de alimentatiebetalers de partneralimentatie zal willen verlagen.

Kortom: de geraamde opbrengst van € 41 miljoen voor het beperken van de aftrek van partneralimentatie zal niet worden gerealiseerd.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 18 oktober 2019

Ga terug naar de vorige pagina